מסלולי המצוינות באים מתוך ההבנה שהאינטליגנציות הן מרובות, ובכל ילד טמון הכישרון המיוחד שלו. כשהילד חווה משמעות ב"מקום הנכון" לו, הוא מפתח את המצוינות שבו.
רצועת המצוינות פותחה במטרה לאפשר לכל תלמיד לבחור בתחום עניין הקרוב לליבו, בו יוכל לחוות למידה פעילה, שתאפשר לו לבוא לידי ביטוי יצירתי, להתמודד עם אתגרים, לחוות הצלחה ולפתח את תחושת המסוגלות העצמית האישית.
הלמידה במסלולי המצוינות כוללת 3 שעות שבועיות, במשך שנתיים בחטיבת הביניים, בשכבות ז'-ח'. היא משולבת כחלק אינטגרלי ממערכת השעות של התלמידים ומהווה חלק מתוכנית הלימודים.
עקרונות מסלולי המצוינות
- למידה פעילה, יישומית וחווייתית.
- רכישה ופיתוח של מיומנויות מרכזיות לתחום הדעת הנלמד.
- התנסות של כל תלמיד בלקיחת אחריות אישית להובלת מקטעים שונים בתהליך, במסגרת עבודה עצמית, בעבודה עם עמיתים או בהנחיה של תלמידים
- שילוב אירועי למידה חוץ בית ספרית – המאפשרים לצפות ולהתנסות ביישומים של הנושא לצד אנשי מקצוע ומומחים בתחום, באתרים הקשורים לנושא.
- קיום אירועי שיא במהלך השנה, סביב תוצרי למידה אותם יציגו בפני תלמידים / הורים / אורחים.
- הערכת קריטריון המבוססת על דיאלוג מתמשך סביב ביצועי הבנה של התלמיד.
שיעורי ריקוד מפגישים את התלמיד עם עצמו כגוף מתנועע במרחב בו נעים גם תלמידים אחרים. במהלך השיעורים משכלל התלמיד את יכולות התנועה שלו, תוך פיתוח "השילוש הקדוש": תחושת מסוגלות אישית, לקיחת אחריות והעלאת הביטחון העצמי- אלו יחד תורמים לתחומי החיים השונים ועוזרים לנו בחיי היומיום.
הכרת העצמי כגוף אוטונומי בעל זכות למרחב מאפשרת הכרה בזכותם של אחרים למרחב אישי ומפתחת אמפטיה ואחריות לזולת.
במסגרת המסלול אנו מקפידים על שילוב לימוד עיוני ומעשי ליצירת חווית למידה ייחודית ותחושת סיפוק ומסוגלות.
יעדים עיקריים:
- לפתח בטחון עצמי והערכה עצמית של הלומדים, וכן אמונה ביכולתם לבצע מטלות שונות, ליזום התנסויות חדשות, ולהתמודד עם הקשיים העומדים בדרכם להצלחה.
- לחזק את גוף הלומד ולפתח כושר גופני על היבטיו השונים.
- להנחיל אורח חיים בריא.
- לטפח אצל הלומד מודעות ואכפתיות לסביבה, עבודה בצוות וקבלת האחר.
השיעורים מועברים ע"י אורליה תורג'מן- מדריכה מוסמכת להיפ הופ
ניצני רפואה היא תכנית ייחודית שפותחה על ידי צוות מורי מדעים בביה"ס.
התכנית עוסקת בנושאי רפואה: אנטומיה, פיזיולוגיה, מערכות הגוף, משולש החיים, אורח חיים בריא, רפואה משלימה, תזונה בריאה, מניעת מחלות וכו'.
התכנית משלבת שיעורים עיוניים ומעשיים ובאה בהלימה וכהשלמה לתכנית במדעים.
התוכנית מועברת בדרך של התנסויות, הפעלות ייחודיות, ביצוע ניתוחים וניסויים במעבדה, שימוש במיקרוסקופ, חקר, פיתוח יכולות הצגת מידע מול קהל, צפייה בקטעי סרטים, מפגשים עם מרצים ועוד.
יעדים עיקריים:
- להקנות לתלמיד ידע וכלים פרקטיים להכרת גוף האדם, להצלת חיי אדם ולסיוע במצבי חירום.
- להגביר בקרב התלמידים את המוטיבציה לשמירה על אורח חיים בריא ומקדם בריאות.
- לחזק ולטפח בתלמיד את הסקרנות, שאילת שאלות, אוריינות מדעית, שימוש במידע מדעי מבוסס עובדות, מיומנויות חשיבה והבנת תהליכים הקשורים לגוף האדם ולבריאות.
עיסוק באומנויות הלחימה השונות תורם רבות לבריאות הגוף והנפש. לימוד אומנויות לחימה תורם ללומדים בכל אספקט אפשרי, החל מיציבה נכונה, גמישות, קואורדינציה, זריזות וחיזוק הגוף ועד פיתוח מודעות, משמעת עצמית ובטחון.
יעדים עיקריים:
- לפתח בטחון עצמי והערכה עצמית של הלומדים, וכן אמונה ביכולתם לבצע מטלות שונות, ליזום התנסויות חדשות, ולהתמודד עם הקשיים בהצלחה.
- לפתח ולחזק תחושת האחריות והמחויבות אצל הלומדים להתנהגות בוגרת, לצד הכרת היכולות והמגבלות האישיות וכיצד להתמודד איתן נכון.
- לחזק את גוף הלומד ולפתח כושר גופני על היבטיו השונים.
- לטפח אצל הלומד אסרטיביות ומודעות לסביבה.
השיעורים מועברים ע"י סנסאי אריה גליקסמן – חגורה שחורה דאן 6, מאמן קראטה מוסמך, מדריך אומנויות לחימה טיפוליות ומטפל בהפרעות קשב וריכוז
התקשורת בימינו משמשת מרכיב דומיננטי – בהתנהלות היומיומית, בצריכת המידע ובשעות הפנאי. מטרתו של מסלול מצוינות תקשורת לצייד את התלמידים/ות ביכולת ניתוח של התקשורת על סוגיה השונים, בראייה ביקורתית ובמסוגלות לפתח נקודת מבט אישית במקום לצרוך את המידע כנתון שחור על גבי לבן. המסלול מציע למידה עיונית של התקשורת לצד למידה מעשית – יציאה לשטח, צילום, ראיונות, עריכה ועוד, ועושה שימוש נרחב בסמארטפונים, שהפכו חלק בלתי נפרד מחיי התלמידים/ות, במטרה לייעל את השימוש בהם.
מסלול מצוינות תקשורת משלב בין למידת המקצוע לבין למידת ערכים שיסייעו לתלמידים/ות להתבטא ולהתנהל בחברה: תרבות דיון, הקשבה, העצמה אישית, שיתוף פעולה, עבודת צוות, פיתוח מנהיגות, יכולת עמידה מול קהל, ראייה ביקורתית, הבעה בעל פה ובכתב ועוד.
נושאים הנלמדים במסלול:
ריאיון – היכרות עם דמויות בית ספריות כחלק מתהליך ההשתלבות בכיתה ז', ניסוח שאלות, הבחנה בין עיקר לתפל, הבחנה בין מעניין (רייטינג) לבין חשוב (מידע), תחקיר, תפקידים בהכנת ריאיון טלוויזיוני, נגיעה בעריכה.
צילום – מושגי צילום מקצועיים, היכרות עם צלמים/ות ישראליים, שיפור יכולת הצילום, צילום עצמי באמצעות סימבוליקה ודימויים.
אולפן טלוויזיה – בניית תכנית אולפן מתחילתה ועד סופה: כתיבה, הנחייה, צילום קטעים נלווים, הקלטה. הלמידה באולפן מתבצעת באדיבות מגמת תקשורת באולפן מקצועי עם טכנולוגיה חדישה (ט.ל.ח).
קליפים – היכרות עם שירים ישראליים, סוגי קליפים, סטריאוטיפים בקליפים, יצירת קליפ (צילופ, עריכה, קצב).
אמנות היא שפה תקשורתית והעוסקים בה מעבירים באמצעות יצירותיהם מסרים חברתיים, תרבותיים, פסיכולוגיים או פוליטיים. חשיבותה של האמנות והשפעתה הרבה על התרבות ועל החברה מביאים רבים להתעניינות בנושא. המסלול עוסק בהקניית מיומנויות בתחומי אומנות שונים ומגוונים. במסגרת המסלול אנו מקפידים על שילוב לימוד עיוני ומעשי ליצירת חווית למידה ייחודית ותחושת סיפוק ומסוגלות. חלקו הגדול של השיעור כולל עשייה מתוך התבוננות ויצירתיות. כל שיעור מאורגן על פי נושא ארוך טווח (לדוגמא: לימוד העתקת צורה, הבחנה באורות וצללים, ציור תלת מימד וכו'). דרך האומנות תלמידים מגיעים לתחושת ההנאה, הביטחון והאמונה ביכולת העצמית .
יעדים עיקריים:
- התבוננות בצבע וצורה – אימון הקשב ותשומת הלב לגירוי חזותי. לימוד איך להימנע מהסחות דעת.
- למידה מתוך התנסות וטעייה בפועל – התמודדות עם ביקורת עצמית, התמודדות עם תחושת אי מסוגלות, מציאת פתרונות מגוונים לבעיות, דגש על התהליך האישי.
- פרויקטים ארוכי טווח- לא לומדים בפעם אחת. מתמקדים בעבודה של צעד צעד.
- למידת התארגנות נכונה לעבודה – ארגון חומרים, תכנון שלבי עבודה, ארגון בסיום העבודה.
- שאיבת הנאה משימוש בחומרי אמנות מגוונים ושימוש מצע מגוון – גואש, פחם, צבעי מים, עפרונות ועוד.
- הגברת הסיפוק ותחושת המסוגלות הנובעים מן התוצר המוגמר, הבעה אישית, שימוש בדמיון ויצירתיות – אנו מציגים תערוכות של העבודות מספר פעמים בשנה.
- אמנות ומוסר אנושי- השנה התמקדה בדגש על מושג תשומת הלב, עם חשיבה גם על תשומת לב לאחר.
- התבוננות ביצירות ופרשנות- חשיפה ליצירות אמנותיות. התנסות בחשיבה פרשנית והבעת הפרשנות בכתב.